Udviklingstraumer
Udviklingstraumer handler ikke nødvendigvis om det, der skete – men om det, der ikke skete. Det kan være manglende tryghed, kontakt, omsorg eller følelsesmæssig spejling i de tidlige år. Disse tidlige oplevelser kan præge selvværd, relationer og evnen til at føle sig tryg langt ind i voksenlivet.
Vi mennesker er grundlæggende relationelle væsener. Fra det øjeblik vi bliver født, er vi afhængige af kontakt, tryghed og følelsesmæssig regulering fra vores omsorgspersoner. Når disse fundamentale behov ikke bliver mødt tilstrækkeligt, kan det sætte dybe spor i vores selvforståelse, evne til at mærke os selv og skabe nære relationer. Det er det, vi kalder udviklingstraumer.
Hvad er udviklingstraumer?
Udviklingstraumer udvikler sig gradvist og i relationen til betydningsfulde voksne. Typisk udvikler de sig i de tidlige leveår, og det kan f.eks. handle om:
- At være blevet overset eller følelsesmæssigt forsømt
- At have skulle undertrykke egne behov for at passe ind eller undgå andres ubehag
- At være vokset op i et miljø præget af uforudsigelighed, kritik eller emotionel utilgængelighed
Disse oplevelser kan medføre indre uro, lavt selvværd, vanskeligheder med grænsesætning, relationelle udfordringer og en følelse af ikke rigtig at høre til.
NARM - en nænsom og dybdegående tilgang til udviklingstraumer
I mit arbejde med udviklingstraumer tager jeg udgangspunkt i NARM - den NeuroAffektive Relationelle Model. Det er en traumemodel, der forener udviklingspsykologi med neurovidenskab, og som særligt retter sig mod komplekse og relationelle traumer.
I NARM arbejder vi ikke kun med, hvad der skete, men også særligt med hvordan det stadig påvirker dig i dag. Fokus ligger på det nuværende øjeblik og på de mønstre, du stadig bærer med dig - ofte uden at være bevidst om det.
NARM er en ikke-fordømmende tilgang, og terapien kan bl.a. hjælpe dig med:
- At genopbygge kontakt til din krop, følelser og impulser
- At opdage og løsne overlevelsesstrategier, som engang var vigtige for dig, men som ikke længere tjener dig
- Styrke din evne til selvregulering og nærvær/kontakt med andre mennesker
- Genetablere forbindelsen til dine relationelle og følelsesmæssige behov
Hvordan forløber terapien?
Terapien tager udgangspunkt i dine oplevelser og behov. Du behøver ikke kunne forklare præcis, hvad der er galt - det vigtigste er, at du har lyst til at være nysgerrig på dig selv og undersøge, hvorfor bestemte mønstre bliver ved med at gentage sig.
Vi arbejder både samtalebaseret og med kroppen - i det tempo, der passer dig. Du bestemmer, hvor vi begynder, og hvad der er vigtigt.
Er terapi relevant for dig?
Du behøver ikke have "alvorlige" traumer for at få gavn af terapien. Ud fra et NARM-perspektiv vil man sige, at alle i en eller anden grad bærer udviklingstraumer med sig. Det skyldes, at ingen forældre kan lykkes med at møde sit barn på den "perfekte" måde, hvor alle behov opfyldes 100% hele tiden. Derfor er der hos alle mennesker oplevelser af brud i kontakten, og selv tilsyneladende små brud i den tidlige tilknytning kan have stor betydning senere i livet.
Du er velkommen
Udviklingstraumer heles ikke gennem fornuft alene – men i kontakt. Derfor er vores indbyrdes kontakt et helt afgørende fokuspunkt i terapien.
Hvis du er nysgerrig på, om jeg kan hjælpe dig, er du meget velkommen til at kontakte mig eller booke en tid.
