Depression
Depression er en af de mest udbredte psykiske lidelser, og 17-18% af alle danskere anslås at rammes af en depression på et tidspunkt i deres liv.
Der findes mange forskellige typer eller grader af depression. Nogle oplever tristhed, negative tanker og mangel på energi. Andre oplever dyb fortvivlelse, håbløshed, magtesløshed eller meningsløshed med hele livet. Andre igen har svært ved at mærke noget som helst og oplever i stedet at føle sig tom eller frakoblet. Uanset hvordan depression opleves, føles det som regel som om, at det svært at ændre på, hvordan man har det.
Depression er en alvorlig lidelse, som kan være enormt invaliderende, og det kan være svært at passe studie, arbejde og relationer og i det hele taget leve sit normale liv. Man kan ikke bare "tage sig sammen" eller tænke positivt, når man er deprimeret. De negative tanker kører i stedet ofte i ring og virker umulige at bremse.
Hvorfor opstår en depression?
Der er ikke noget entydigt svar på, hvorfor depression opstår. Nogle oplever nærmest fra den ene dag til den anden at blive deprimerede, og andre oplever, at depressionen over flere uger eller måneder sniger sig ind i deres tanker og følelser. Forskning tyder på, at der kan være noget arvelighed ved depression, men det er ikke ensbetydende med, at man vil få en depression blot fordi ens mor eller far har haft en depression.
Symptomer på depression
Nedenstående er nogle af de mest typiske symptomer på depression.
- Du føler dig trist, nedtrykt og træt.
- Alt føles håbløst og meningsløst, og du mangler din sædvanlige energi og interesse for de ting, du plejer at gå op i.
- Du føler ikke, at du slår til, og du bliver overvældet af negative tanker om, at du ikke kan finde ud af noget, eller at du er ligegyldig.
- Du isolerer sig og har ikke lyst til at være sammen med andre.
- Du bebrejder dig selv og føler skyld og skam over at have det, som du har det.
- Du har svært ved at koncentrere dig og kan ikke samle dig om noget.
- Du føler en indre uro og rastløshed, og du føler, at du ikke tænker, taler eller bevæger dig på samme måde, som du plejer.
- Du har svært ved at sove, og du vågner ofte eller tidligt - eller sover for meget.
- Din appetit har forandret sig.
- Du har tanker eller overvejelser om selvmord.
Hvis du oplever nogle af de ovenstående symptomer, kan det være en god ide at kontakte din læge for at få undersøgt, om du har udviklet en depression, og om der er nogle behandlingsmuligheder, der ville være særligt gode for dig. Psykologisk behandling er ofte en del af behandlingen mod depression.
Få hjælp til behandling af depression
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt psykologsamtaler er noget for dig, er du velkommen til at kontakte mig til en uforpligtende snak. Du kan også book en tid til en samtale, hvis du gerne vil have hjælp til behandling af depression.