Relationelle problematikker
Relationelle udfordringer kan fx opstå i parforhold, familier eller mellem venner/kolleger. Du kan opleve, at du har svært at kommunikere med den anden, at vedkommende ikke forstår dig, eller at der hurtigt opstår konflikter mellem jer. Det kan også være, at du føler dig afvist eller svigtet, selvom den anden ikke føler, at de har gjort noget.
De fleste mennesker indgår i forskellige typer relationer, og ligesom det kan være skønt og meningsfuldt, kan det også være hårdt og udfordrende. Relationer kan stille store følelsesmæssige krav til én og kan trigge følelser af fx vrede, sorg, skuffelse eller jalousi. Det forskelligt, hvordan man reagerer på relationelle problematikker. Nogle vender det indad og føler stor skyld og skam, og nogle bliver vrede eller fryser andre ude.
Relationelle udfordringer kan både stamme fra fortidige og nutidige oplevelser. Det kan give mening at arbejde med, hvordan tidligere relationelle erfaringer har påvirket din måde at indgå i relationer i dag, men også hvordan dine aktuelle sociale relationer påvirker dig.
Terapi kan være en stor hjælp til at forstå, hvorfor de samme følelser eller konflikter vender tilbage igen og igen i bestemte relationer. En udefrakommende kan sommetider se nuancer, man ikke selv lægger mærke til, eller foreslå nye perspektiver på en relationel dynamik, som gør det lettere at forstå og forandre den.
Du kan sagtens gå i individuel terapi og arbejde med relationer. Det er også en mulighed at invitere en anden til at deltage i en psykologsamtale eller at gå i terapi sammen.