Hvad er panikangst?

Hvis du oplever et eller flere pludselige og voldsomme angstanfald, kan det føles som et stort kontroltab, hvor du ikke er i stand til at styre din krop. Det kan være, at din vejrtrækning bliver hurtig og overfladisk, at din puls stiger og dine håndflader bliver svedige. Du kan også opleve en intens og overvældende frygt for at være alvorligt syg eller dø. Det kan føles ekstremt ubehageligt at opleve et angstanfald på denne måde. Mange bliver efterfølgende bange for, om de fejler noget alvorligt eller er ved at blive sindssyge.

Når du oplever et angstanfald, sætter din krop og dit nervesystem gang i et alarmberedskab, der er evolutionært udviklet til at kæmpe eller flygte. Det betyder, at din krop reagerer som om, du er i livsfare. Det kan også opleves som om, du er ved at dø, fordi du ikke kan få luft eller, at din krop og dine tanker er ude af kontrol og bryder fuldstændig sammen.

Hvorfor opstår panikangst?

Det kan føles som om, panikangst opstår ud af det blå. Angstanfaldene er ofte ikke forbundet med de situationer, du oplever dem i. Det er dog helt naturligt at blive nervøs omkring eller helt undgå de situationer eller steder, hvor man tidligere har oplevet panikangst. Det skyldes, at hjernen husker, at den situation eller det sted tidligere har igangsat alarmberedskabet.

Panikangst kan også opstå, fordi man fx er stresset eller føler sig presset. Uanset hvad kan panikangst være så overvældende, at man efterfølgende går rundt med en ekstrem frygt for et nyt angstanfald.

Få hjælp til panikangst

I terapi kan vi arbejde både med selve panikangsten og angsten for nye anfald. Vi vil bl.a. undersøge og forsøge at forstå, hvorfor angstanfaldene opstår. Derudover vil vi tale om, hvad du helt konkret kan gøre i de situationer, hvor du pludselig mærker antræk til et nyt anfald.

Læs mere:

Generaliseret angst

Sygdomsangst

Social angst